Απάντηση στις ασυναρτησίες ενός άθεου.
Αγαπητοί φίλοι ελπίζω να έχετε ειρήνη μεταξύ σας. Θα ήθελα εδώ να ασχοληθώ με ένα θέμα και να απαντήσω στις ασυναρτησίες ενός άθεου γνωστού μου, τον οποίο εδώ θα αποκαλώ “Ντίνο”. Πριν λίγες ημέρες λοιπόν είχα μία συνομιλία ή καλύτερα ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τον Ντίνο. Του έστειλα κάποια λινκ από κάποια βίντεο, στα οποία ξένοι επιστήμονες (εμβρυολόγοι, γεωλόγοι και άλλοι) μιλάνε και εκθέτουν τα συμπεράσματα τους από τις μελέτες που έχουν κάνει στο Ιερό Κοράνι (το λινκ είναι:
http://nabiallah.wordpress.com/%ce%ba%ce%bf%cf%81%ce%ac%ce%bd%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%ce%bc%ce%b7/).
Τα συμπεράσματα είναι πράγματι καταπληκτικά αφού οι επιστήμονες αυτοί ανακαλύπτουν ότι πράγματα που έχουν ειπωθεί από συναδέλφους τους πριν 50-60 χρόνια, στο Ιερό Κοράνι αποκαλύφτηκαν πριν 1400 χρόνια! Ο φίλος όμως Ντίνος αντί να δει βίντεο, μου έγραψε ένα ολόκληρο κείμενο με κάποιες απορίες του σχετικά με το Ισλάμ (αν και εγώ θα έλεγα ότι δεν ήταν απορίες και συμπεράσματα του αλλά συκοφαντίες και προσβολές, που ίσως τις έκανε επίτηδες ίσως και όχι). Εδώ λοιπόν θα ήθελα να σχολιάσω το μήνυμα που έστειλε ο φίλος Ντίνος επειδή εκφράζει κάποια πράγματα και σκέψεις του για το Ισλάμ που πέρα από το γεγονός ότι είναι ψευδείς, είναι απορίες ή σκέψεις που έχουν δυστυχώς πολλοί Έλληνες.
Με κόκκινο χρώμα θα είναι τα λόγια του Ντίνου και με μπλε γράμματα θα είναι οι απαντήσεις μου.
Λέει λοιπόν ο Ντίνος:
“Μιας και αναφέρεται το μήνυμα σου σε μένα προσωπικά και αφού έτσι μου δίνεις το έναυσμα να απαντήσω, θα σου πω δύο – τρία πραγματάκια για τις απόψεις μου επί του όλου θέματος”.
Απάντηση.
“Ασφαλώς δέχτηκα το δικαίωμα του συνομιλητή μου να πει την άποψη του και είναι δικαίωμα του αλλά όπως θα διαπιστώσετε προσωπικά παρακάτω, στην πραγματικότητα έχει παντελή άγνοια του όλου θέματος”.
Λέει ο Ντίνος:
“Πρώτα απ’ όλα είμαι αντίθετος σε κάθε μορφής θρησκεία και την θεωρώ φτηνό αντικατάστατο της κοινής λογικής (βέβαια η λογική κάθε άλλο παρά κοινή είναι γιατί λίγοι άνθρωποι την κατέχουν, αλλιώς δε θα είχαμε ανάγκη ούτε από νόμους ούτε από θρησκείες”.
Απάντηση:
“Αυτό και μόνο (το «είμαι αντίθετος σε κάθε μορφής θρησκεία») πρέπει από την αρχή να μας κάνει να καταλάβουμε ότι ο φίλος Ντίνος είναι προκατειλημμένος ενάντια σε κάθε θρησκεία. Ασφαλώς αυτό θα του δημιουργεί μία αίσθηση εγωισμού (ίσως και όχι), νομίζοντας ότι είναι ανώτερος από αυτούς που ακολουθούν μια θρησκεία (ωστόσο δικαίωμα του είναι να μη πιστεύει και το σέβομαι) και θα είναι σίγουρα αντίθετος σε ό,τι και να του δείξουμε ως απόδειξη περί του αντιθέτου των απόψεων του (συκοφαντιών εναντίων του Ισλάμ) αλλά ας συνεχίσω.
Ποιος όμως θα μας πει ποια είναι η κοινή λογική? Μήπως ο καθένας μας μπορεί να είναι αλάθητος? Μήπως πρέπει να ξεχάσουμε λίγο τον εγωισμό μας του τύπου «τα ξέρω όλα»? Μήπως?
Λέει ο Ντίνος:
“Και αυτό γιατί σε αναγκάζει να ακολουθείς κανόνες οι οποίοι είναι γενικευμένοι, παρωχημένοι και συνήθως ανεφαρμόσιμοι στο παρόν –πάρε για παράδειγμα την απαγόρευση του χοιρινού ή του αλκοόλ στη δικιά σου θρησκεία…Τι άλλο νόημα έχει πλην της πρακτικότητας? Ο Άραβας που ζούσε στην έρημο, αν έτρωγε χοιρινό (που είναι γεμάτο λίπος) ή αν μπεκρομεθάει καθημερινά, έχει την καρδιακή προσβολή στο τσεπάκι, οπότε έρχεται ο Μωάμεθ και λέει ότι απαγορεύεται να καταναλώνουμε χοιρινό και ποτό..Τη σήμερον ημέρα και για κάποιον που ζει εκτός της ερήμου, τι νόημα έχει μια τέτοια απαγόρευση? Καμιά απαντάω και μόνος μου..”.
Απάντηση:
“Γιατί είναι ανεφαρμόσιμοι αυτοί οι κανόνες σήμερα? Εγώ μάλλον θα έλεγα ότι η υπερηφάνεια και ο εγωισμός των ανθρώπων είναι που έχει μεγαλώσει και οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την ταπεινοφροσύνη και την εγκράτεια και δεν φταίνε οι κανόνες.
Γιατί είναι ανεφαρμόσιμη η απαγόρευση του χοιρινού και του αλκοόλ? Μήπως χωρίς αυτά δε ζουν οι άνθρωποι? Εγώ νομίζω ότι η πραγματικότητα είναι άλλη. Δεν είναι ότι οι κανόνες είναι ανεφαρμόσιμοι αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Ντίνος προσπαθεί να βρει δικαιολογίες για να μη τους εφαρμόσει στη ζωή του.
Γιατί είναι ανεφαρμόσιμη η απαγόρευση του χοιρινού? Ισχυρίζεται ο φίλος Ντίνος ότι το χοιρινό απαγορεύτηκε λόγω της ζέστης από τον Μωάμεθ. Πρώτα από όλα πρέπει να του πω ότι «Μωάμεθ» δεν υπάρχει. Ο προφήτης λεγόταν: «Άμπουλ-Κάσιμ Μουχάμμεντ αλ-Μουσταφά ιμπν Αμπντουλλάχ ιμπν Αμπντουλ-Μουττάλιμπ ιμπν Χάσιμ αλ-Κουράϊσι αλ-Μάκκι» ή πιο απλά «Μουχάμμεντ» (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) και όχι «Μωάμεθ». Αν ο Ντίνος θέλει να ξέρει και όχι να αερολογεί, θα πρέπει να ξέρει ότι το χοιρινό δεν απαγορεύτηκε από τον προφήτη Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ). Το χοιρινό ήταν ήδη απαγορευμένο, χιλιάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο προφήτης. Αν και η εγκυρότητα της Βίβλου είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμη (μιας και οι συγγραφείς των περισσότερων βιβλίων της είναι άγνωστοι), ας διαβάσει ο φίλος Ντίνος τα εδάφια: «Λευιτικό, 11:7-8» και «Δευτερονόμιο, 14:8» και ίσος εκεί να δει από πότε είχε απαγορευτεί το χοιρινό.
Εδώ, θα ήθελα να αναφέρω ακόμα μία χαζομάρα που λένε οι άνθρωποι στην Ελλάδα σχετικά με το χοιρινό. Λένε λοιπόν ότι ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) θέλησε να κάνει ένα ψεύτικο θαύμα για να ξεγελάσει τον κόσμο. Λένε ότι έθαψε κάποια τσουβάλια με νερό στην άμμο και είχε σκοπό να χτυπήσει τη γη με ένα μπαστούνι και να βγάλει νερό. Λένε στη συνέχεια οι επικριτές του Ισλάμ ότι κάποια γουρούνια πήγαν και ξέθαψαν τα τσουβάλια και από τότε ο προφήτης καταράστηκε τα γουρούνια. Θα πω σε αυτούς που τα λένε όλα αυτά ότι ο προφήτης δεν είχε ανάγκη να τα κάνει όλα αυτά για να βγάλει νερό, γιατί πολλές φορές είχε βγάλει νερό με θαύμα.
Μία ημέρα που οι πιστοί θέλανε να προσευχηθούνε στην περιοχή της Χουνταϊμπίγια κοντά στη Μέκκα και δεν μπορούσαν να βρουν νερό για να κάνουν γούδου (τελετουργικός καθαρισμός πριν την προσευχή), ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) τους είπε να του φέρουν λίγο νερό. Όταν του έφεραν λίγο νερό μέσα σε μια γαβάθα, έβαλε μέσα τα χέρια του, προσευχήθηκε και άρχισε τόσο πολύ νερό να τρέχει απ’ τα χέρια του που όλοι οι σαχάμπα (ακόλουθοι) του που ήταν μαζί του πλύθηκαν και ήπιαν νερό
(Sahih al-Bukhari, book of the virtues and merits of the prophet, chapter: the signs of prophethood in Islam και Sahih Bukhari, book of conditions, chapter: The conditions of Jihad).
Ο Αλ-Μπαρά ιμπν Άδιμπ (ραντιαγιαλλάχου άνχου) είπε ότι την ημέρα που υπογράφτηκε η συνθήκη της Χουνταϊμπίγια, ήθελαν οι μουσουλμάνοι στρατιώτες να πιούν νερό και ήταν 1400 άτομα. Εκεί υπήρχε ένα πηγάδι αλλά είχε στερέψει. Τότε ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) πήρε ένα πιάτο όπου μέσα υπήρχε λίγο νερό, έφτυσε λίγο από το σάλιο του μέσα στο πιάτο και τότε πέταξε το λίγο νερό με το σάλιο του μέσα στο πηγάδι. Τότε το πηγάδι άρχισε να βγάζει πολύ νερό που φούσκωσε, έπεσε το νερό έξω απ’ το πηγάδι και ήπιαν όλοι, ακόμα και τα ζώα τους
(Sahih al-Bukhari, book of the merits and the virtues of the prophet, chapter: the signs of prophethood in Islam).
Ας αφήσει λοιπόν ο Ντίνος (και όλοι οι επικριτές του Ισλάμ) τις ασυναρτησίες τους.
Και το αλκοόλ? Γιατί είναι ανεφάρμοστη η απαγόρευση του αλκοόλ? Μήπως η πραγματικότητα είναι ότι του Ντίνου του αρέσει το αλκοόλ? Δεν το ξέρω αυτό αλλά είναι μία φθηνή δικαιολογία του Ντίνου, έτσι ώστε να μη κόψει κάποια κακιά συνήθεια του είτε αυτός, είτε ο οποιοσδήποτε. Στο αλκοόλ οφείλονται ασθένειες όπως η κύρωση του ύπατος, καρκίνος του οισοφάγου, γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα, καρδιομυοπάθια, υπέρταση, θρομβοσιτοπενία και άλλα.
Ο Άμπου Ντάρντα (ραντιγιαλλάχου άνχου) είπε ότι ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“..μη πίνετε κρασί γιατί είναι το κλειδί σε κάθε κακό” (At-Tirmidhi, #580).
Ο Αμπντουλλάχ ιμπν Όμαρ (ραντιγιαλλάχου άνχου) είπε ότι ο προφήτης είπε:
“Κάθε οινοπνευματώδες ποτό είναι χαμρ και κάθε οινοπνευματώδες απαγορεύεται. Αυτός που πίνει σε αυτόν τον κόσμο και πεθάνει κάνοντας αυτό και χωρίς να έχει μετανοήσει, δεν θα του δοθεί να πιει (συμβολικά) στον Επόμενο Κόσμο”
(Sahih Muslim, #4963).
Ο Τάρικ ιμπν Σουάϊντ (ραντιαγιαλλάχου άνχου) ρώτησε τον προφήτη σχετικά με το κρασί και ο προφήτης το απαγόρευσε. Ο Τάρικ ρώτησε ξανά αλλά ο προφήτης είπε ότι το κρασί απαγορεύεται. Τότε ο Τάρικ είπε στον προφήτη:
- “Μα απεσταλμένε του Θεού, το κρασί είναι θεραπεία”
και ο προφήτης είπε:
- “Όχι, είναι ασθένεια” (Sunan Abu Dawood).
Μάλιστα όχι μόνο απαγορεύεται η κατανάλωση του αλκοόλ αλλά και η παραγωγή του και οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό. Ο Άνας ιμπν Μάλικ (ραντιαγιαλλάχου άνχου) είπε ότι ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) καταράστηκε δέκα κατηγορίες ανθρώπων’ α) αυτούς που πίνουν αλκοόλ, β) αυτούς που το κατασκευάζουν, γ) αυτούς που βοηθούν στην κατασκευή του, δ) αυτούς που το μεταφέρουν, ε) αυτούς προς τους οποίους κάποιος το μεταφέρει (το αλκοόλ), στ) αυτούς που το σερβίρουν, ζ) αυτούς που το πουλάνε, η) αυτούς που ωφελούνται από την πώληση του, θ) αυτούς που το αγοράζουν και ι) αυτούς στον χώρο των οποίων πωλείται (At-Tirmidhi, #2776).
Όλα αυτά δεν είναι καθόλου ανεφάρμοστα. Είναι οι άνθρωποι που προτιμούν να ικανοποιήσουν τις βρώμικες (πολλές φορές) επιθυμίες τους που φταίνε και καταντάνε επικίνδυνοι και όχι η απαγόρευση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί τη βασική αιτία για το 7,4% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων στην ΕΕ. Ευθύνεται επίσης για ένα σημαντικό αριθμό θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων στην ΕΕ, ενώ έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις - βία, χουλιγκανισμός, εγκληματικότητα, οικογενειακά προβλήματα, κοινωνικός αποκλεισμός - και επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στην εργασία (http://ec.europa.eu/health-eu/my_lifestyle/alcohol/index_el.htm).
Μήπως όλα αυτά αρέσουν στον Ντίνο? Υπάρχουν πολλά ακόμα. Θα ήθελα να γράψω μια είδηση που διάβασα σε μια εφημερίδα: “Νεαρός οδηγός λέει το ανακοινωθέν, στις 6π.μ ξημερώματα Σαββάτου «ΓΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ» ξέφυγε από την πορεία του, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε διερχόμενο όχημα. Τα υπόλοιπα, γνωστά. Ή νεαρός οδηγός ξημερώματα Κυριακής παρέσυρε θανάσιμα και εγκατέλειψε οδηγό μηχανής ή πεζό και τα αίτια διερευνώνται. Έως πότε ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ αυτά τα ίδια αίτια και να μην λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για να τα αποφύγουμε”? Μήπως αυτό άρεσε στον Ντίνο?
Η Ελλάδα είναι πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία «ατυχήματα» απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 2000 άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο στον τόπο μας από τροχαία ατυχήματα και άλλοι τόσοι τραυματίζονται βαριά. Σε μία χώρα στην οποία το 40% των οδηγών που ευθύνονται για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έχουν ποσοστό αλκοόλ στο αίμα περισσότερο του επιτρεπόμενου, το 0,25 mg ανά λίτρο εκπεμπόμενου αέρα τα οποία είναι τα ανώτερα επιτρεπόμενα όρια αλκοόλ σύμφωνα με τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας πρέπει να μειωθούν. Τέσσερα στα δέκα τροχαία ατυχήματα οφείλονται σε μειωμένα αντανακλαστικά λόγω ξενυχτιού. Σε 20 έως 30% δε των ατυχημάτων όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος, αιτία είναι η κούραση. Μήπως αυτό αρέσει στον Ντίνο?
Στη Σαουδική Αραβία, ένας ξένος εργάτης που πιάστηκε να οδηγεί έχοντας καταναλώσει αλκοόλ, απελάθηκε απ’ τη χώρα. Μήπως ο Ντίνος το θεωρεί αυτό υπερβολή? Η λύση είναι μία. Η λύση δεν είναι η ψεύτικη «πόση αλλά με μέτρο» αλλά η ολική απαγόρευση του αλκοόλ.
Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“Οτιδήποτε μεθάει σε μεγάλη ποσότητα, απαγορεύεται και σε μικρή ποσότητα”
(Sunan Ibn Majah, Volume 3, Book of Intoxicants, Chapter 30, Hadith #3371).
Εδώ ίσως κάποιος αναρωτηθεί: “Μα καλά, πώς μπορεί η απαγόρευση να είναι λύση? Η βασική λύση δεν είναι η παιδεία”? Θα συμφωνήσω ότι πριν από κάθε απαγόρευση, χρειάζεται πίστη και παιδεία αλλά πώς θα μπορούσε κάποιος να μεταδώσει πίστη, παιδεία και ευσέβεια και να καθοδηγήσει ανθρώπους που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και επιμένουν στην άγνοια τους?
Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“…Όποιον οδηγεί ο ΑΛΛΑΧ, είναι σωστά καθοδηγούμενος και όποιον αφήνει στην πλάνη, γι’ αυτόν δεν θα βρεις προστάτη ούτε καθοδηγητή” (Κοράνι, 18:17).
Μία φορά κάποιος άντρας συνάντησε μια γυναίκα και αυτή, του πρότεινε να διαπράξουν μοιχεία αλλά αυτός αρνήθηκε. Τότε αυτή η γυναίκα του πρότεινε είτε να διαπράξει μοιχεία μαζί της, είτε να σκοτώσει το παιδί της (που είχε από έναν διαλυμένο γάμο) είτε να πιει αλκοόλ μαζί της, αλλιώς θα κραύγαζε και θα έλεγε ψέματα ότι αυτός ο άντρας τη βίασε. Τότε ο άντρας αυτός αποφάσισε να πιει λίγο, πιστεύοντας προφανώς ότι θα ήταν το μικρότερο κακό. Τελικά μέθυσε, συνευρέθηκε με τη γυναίκα και σκότωσε και το παιδί.
Και το αλκοόλ? Γιατί ενοχλείται ο Ντίνος από την απαγόρευση του αλκοόλ και του χοιρινού? Μήπως μόνο το χοιρινό είναι απαγορευμένο?
Λέγεται στο Άγιο Κοράνι:
“Ω εσείς που πιστέψατε! Τα οινοπνευματώδη ποτά και η χαρτοπαιξία, η αφιέρωση στα αγάλματα (είδωλα) και η κλήρωση με βέλη, είναι σιχαμερά έργα του σατανά. Να τα’ αποφεύγετε με απέχθεια για να ελπίζετε στην επιτυχία.
Το μόνο που θέλει ο σατανάς είναι να εξάψει τα πάθη και τα μίση ανάμεσα σας με τα οινοπνευματώδη ποτά και τη χαρτοπαιξία και να σας εμποδίσει να θυμάστε τον ΑΛΛΑΧ και την προσευχή. Μήπως εσείς δεν θα απέχετε λοιπόν?”
(Κοράνι, 5:90-91).
Είναι ψέματα φίλε Ντίνο? Αλήθεια δεν είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τον Θεό και έχουν διαλέξει να κυλιστούν στον βούρκο? Στην οινοποσία, στην πορνεία, στη μοιχεία, στην αμαρτία, στο ψέμα, στην υποκρισία, στον εγωισμό κ.τ.λ. Σου αρέσουν όλα αυτά φίλε Ντίνο? Μήπως μόνο αυτά απαγορεύονται στο Ισλάμ? Όχι, δεν είναι μόνο αυτά. Οτιδήποτε κάνει κακό στην πνευματική, στην ηθική και στη σωματική ακεραιότητα ενός ανθρώπου, τότε στο Ισλάμ είναι απαγορευμένο. Απαγορεύεται η ειδωλολατρία, η πορνεία, η μοιχεία, η κατάκριση, το ψέμα, η υποκρισία, η μαγεία (τιμωρείται με θάνατο), ο σοδομισμός (τιμωρείται με θάνατο), ο βιασμός (τιμωρείται με θάνατο), το μακιγιάζ των γυναικών, η κλοπή, η χαρτοπαιξία και τα τυχερά παιχνίδια, η τοκογλυφία, τα τραγούδια με μουσικά όργανα και με πρόστυχα λόγια κ.τ.λ. Ο φίλος Ντίνος και η παρέα του τα θεωρούν όλα αυτά οπισθοδρομικά? Το Κοράνι τους απαντάει:
“Προσπαθούν (οι άπιστοι) να εξαπατήσουν τον ΑΛΛΑΧ και όσους πιστεύουν χωρίς όμως να το καταλαβαίνουν, ξεγελούν μόνο τον εαυτό τους” (Κοράνι, 2:9).
Λέει ο Ντίνος:
“Το «κόκαλο» που έχω να ξύσω» που λένε και οι Άγγλοι, ειδικά με τη δικιά σου θρησκεία είναι φυσικά ο φονταμενταλισμός και ο φανατισμός. Αν υπήρχε όντως Θεός ο οποίος μου υπόσχεται θέση στον Παράδεισο με Ουρί και γάλα με μέλι, τότε θα πρέπει να είναι πολύ σαδιστής για να μου ζητάει να προσεύχομαι 5 (αν θυμάμαι καλά) φορές την ημέρα, να λογοκρίνομαι και να λογοκρίνω τους άλλους με βάση τα πιστεύω μου! Για να μη παρεξηγηθώ σε αυτό το θέμα, οποιοσδήποτε Θεός σε βάζει σε αυτή τη γη και σου λέει «κοίταξε, στα λίγα χρόνια που θα ζήσεις, θα πρέπει να κάνεις τρομερές θυσίες, να ακολουθείς κανόνες που δεν πολυκαταλαβαίνεις και να σκύβεις το κεφάλι καθημερινά μπροστά μου, για να σε βολέψω στη μεταθανάτια ζωή», είναι απλά ένας χαιρέκακος και ματαιόδοξος θεός η μάλλον θα ήταν ένας ανθρώπινος Θεός”.
Απάντηση.
Εδώ ο Ντίνος έχει εκτροχιαστεί πραγματικά και αποδεικνύει τη βλακεία του. Ας ασχοληθώ με τα θέματα όμως που έθεσε ο κύριος «τα ξέρω όλα» Ντίνος.
Α) Φανατισμός.
Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“Έτσι σας κάναμε έναν λαό ισορροπημένο και δίκαιο, για να γίνετε μάρτυρες στους ανθρώπους…” (Κοράνι, 2:143)
και
“..αν κανείς τους σκοτώσει κάποιον (εκτός αν πρόκειται για δολοφόνο ή κακοποιό) θα είναι σαν να σκοτώνει όλο τον κόσμο αν όμως κανείς σώσει κάποιον, θα είναι σαν να σώζει όλο τον κόσμο. Παρόλο όμως που ήρθαν σ’ αυτούς απόστολοι με Φανερά Σημεία, πολλοί απ’ αυτούς συνέχισαν τις καταχρήσεις τους στη γη” (Κοράνι, 5:32).
Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“Κατεστραμμένοι είναι οι φανατικοί” (Sahih Muslim).
Διαφωνεί ο Ντίνος?
Β) Ουρί και Παράδεισος.
Φαίνεται ότι ο κύριος Ντίνος δεν πιστεύει στη μεταθανάτια ζωή. Δικαίωμα του είναι. Αν δεν υπάρχει μεταθανάτια ζωή και κρίση των πράξεων μας, τότε είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να κλέψει, να βιάσει, να σκοτώσει, να πορνέψει, να κοροϊδέψει, να εξαπατήσει κ.τ.λ. Με λίγα λόγια κάποιος που δεν πιστεύει, μπορεί να ζήσει βασισμένος στα βρώμικα ένστικτα του, στα πάθη του και στον βούρκο, κάνοντας ότι θέλει αφού δεν πρόκειται να δώσει πουθενά λογαριασμό (όπως λανθασμένα νομίζει). Με λίγα λόγια είναι σαν να μας λέει ο κύριος Ντίνος «Ζήστε μια ζωή σαν τα ζώα» αλλά τι να περιμένει κανείς από τέτοια άτομα που δεν πιστεύουν ότι μία ημέρα θα δώσουν λόγο.
Γιατί ο Ντίνος ειρωνεύεται για τα Ουρί και τι είναι τα λεγόμενα Ουρί?
Είναι πλάσματα που θα ζήσουν στον Παράδεισο και θα είναι οι «σύζυγοι» των πιστών. Πολλοί σαν τον Ντίνο λένε συνήθως: «Αυτοί οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι θα πάνε στον Παράδεισο όπου θα έχουν γυναίκες και φαΐ και πιοτί κ.τ.λ». Βεβαίως θα έρθει μία στιγμή που όλοι αυτοί οι οποίοι συκοφαντούν το Ισλάμ, θα μετανιώσουν για τις κατηγορίες που τόλμησαν να εκστομίσουν.
Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“Και πες: «Η αλήθεια πηγάζει απ’ τον Κύριο σας». Και αφήστε όποιον θέλει ας πιστέψει και όποιος θέλει ας αρνηθεί. Για τους άδικους έχουμε ετοιμάσει μια φωτιά που έχει περικυκλώσει όλους μέσα της, σαν τείχη και οροφή μιας σκηνής…” (Κοράνι, 18:29).
Πριν βιαστεί ο Ντίνος να κατηγορήσει τον Θεό με τη γελοία κατηγορία του «σαδισμού», να του υπενθυμίσω ότι δεν είναι ο Θεός κακός αλλά οι άνθρωποι είναι που είναι κακοί, ψεύτες, απατεώνες, εγωιστές, αχάριστοι, δολοφόνοι, συκοφάντες και υποκριτές. Αξίζει τέτοιοι άνθρωποι που είναι αμετανόητοι να τιμωρηθούν από τον Θεό αλλά ξέχασα, ο κύριος Ντίνος με τις απόψεις του δεν πιστεύει στον Θεό και στη Μεταθανάτια Κρίση (άρα «μπορεί» σαν τα ζώα να κάνει και αυτός ό,τι θέλει, αφού σύμφωνα με τη λογική του δεν πρόκειται να κριθεί). Μήπως όμως ξεχνάει ο κύριος Ντίνος? Ξέρει προς τι το Ισλάμ προτρέπει τους πιστούς?
Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“Για εκείνους όμως που πίστεψαν και έκαναν καλά έργα, βέβαια Εμείς δεν θα αφήσουμε να χαθεί η αμοιβή κανενός που έχει κάνει μια καλή πράξη”
(Κοράνι, 18:30).
Και τι είναι για το Ισλάμ καλές πράξεις? Τι είναι για το Ισλάμ η καλοσύνη? Ποιοι πρέπει να είναι οι μουσουλμάνοι? Αν ο Ντίνος δεν το ξέρει, θα του υπενθυμίσω τι λέγεται στο Κοράνι:
“Και οι υπάκουοι δούλοι του Ελεήμονα (του Θεού) είναι εκείνοι που περπατούν πάνω στη γη με ταπεινοφροσύνη και όταν τους προσφωνούν οι αμαθείς, λένε: «Ειρήνη σε σας».
Και εκείνοι που λένε: «Κύριε μας! Απομάκρυνε από μας την τιμωρία της Κόλασης, γιατί η τιμωρία της είναι μόνιμη
και πολύ κακός είναι σαν τόπος διαμονής».
Και εκείνοι που όταν ξοδεύουν, δεν είναι υπερβολικά σπάταλοι και ούτε φιλάργυροι αλλά κρατούν μια δίκαιη ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτές (τις ακρότητες).
Και εκείνοι που δεν επικαλούνται με τον ΑΛΛΑΧ άλλο θεό και δε σκοτώνουν μια τέτοια ζωντανή ψυχή που ο ΑΛΛΑΧ την έκανε ιερή, εκτός για μια δίκαιη αιτία και δε διαπράττουν μοιχεία. Και όποιος το κάνει αυτό, θα συναντήσει τιμωρία.
Θα διπλασιαστεί σ’ αυτόν η τιμωρία κατά την Ημέρα της Ανάστασης και θα τον σκεπάσει η ντροπή,
Εκτός αν μετανιώσει, αν πιστέψει και κάνει έργα αγαθά. Σ’ αυτούς ο ΑΛΛΑΧ θα αντικαταστήσει τις κακές πράξεις τους με καλές και ο ΑΛΛΑΧ είναι Σπλαχνικός, Επιεικής.
Και όποιος μετανιώσει και αγαθοεργεί, έχει στ’ αλήθεια επιστρέψει στον ΑΛΛΑΧ σε ένα (ευπρόσδεκτο) έργο.
Και εκείνοι που δεν ψευδομαρτυρούν, ακόμα και αν περάσουν από ματαιότητα, θα περάσουν έντιμα.
Και εκείνοι που όταν προειδοποιούνται από τα εδάφια του Κυρίου τους, δεν σκύβουν πάνω τους βουβοί και τυφλοί.
Και εκείνοι που (προσευχόμενοι) λένε: «Κύριε μας! Χάρισε μας συζύγους και απογόνους που να είναι η παρηγοριά των ματιών μας και κάνε μας υπόδειγμα για τους ενάρετους»” (Κοράνι, 25:63-74).
Μήπως όλα αυτά ενοχλούν τον φίλο Ντίνο? Μήπως του φαίνονται παράλογα? Και γιατί ο Ντίνος κατηγόρησε του Ισλάμ για τα Ουρί? Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“Έτσι λοιπόν και θα τους παντρέψουμε (τους πιστούς) με όμορφες συζύγους με μεγάλα και λαμπερά μάτια” (Κοράνι, 44:54).
Σε διάφορα εδάφια του Κορανίου αυτές οι σύζυγοι ονομάζονται «Ουρί» από το αραβικό «Χουρ αλ-Αϊν» (αυτές με τα λαμπερά μάτια). Αυτά είναι τα ουρί για τα οποία κοροϊδεύει ο Ντίνος αλλά ξεχνάει να πει ότι στον Παράδεισο οι πιστοί θα έχουν σχέσεις αγάπης. Στο Ισλάμ, πιστεύουμε ότι όταν έρθει η Ημέρα της Κρίσης, τότε θα αναστηθούν οι άνθρωποι και θα κριθούν. Μάλιστα πιστεύουμε στην ανάσταση και της ψυχής και του σώματος και πιστεύουμε ότι οι πιστοί και οι ευσεβείς, οι ειλικρινείς και οι μετανοημένοι από τις αμαρτίες τους, θα μείνουν αιώνια στον Παράδεισο, όπου δεν θα βαρεθούν και δεν θα κουραστούν ποτέ. Εκεί οι πιστοί θα έχουν σχέσεις βασισμένες πάνω σε αγνά συναισθήματα όπως αγάπη, ειλικρίνεια, πίστη κ.τ.λ. Πιστεύουμε λοιπόν ότι στον Παράδεισο θα υπάρχουν μόνο τα καλά και αγνά αγαθά που θα έπρεπε να υπάρχουν εδώ (αλλά που δυστυχώς δεν υπάρχουν). Άρα λοιπόν γιατί ο Ντίνος μιλάει για τα ουρί με μία σεξουαλική διαστροφή και πονηριά? Ο πιστός που θα πάει στον Παράδεισο, δεν θα μπορεί να σκεφτεί πρόστυχα και πονηρά γιατί απλά αυτά τα κακά και πονηρά συναισθήματα (της πονηριάς και της διαστροφής) δεν θα υπάρχουν εκεί. Κανένας δεν θα μπορεί να σκεφτεί πονηρά εναντίον του πιστού αδερφού του.
Επίσης να υπενθυμίσω ότι στον Παράδεισο δεν θα υπάρχει αναπαραγωγή, οι πιστοί θα παραμείνουν αιώνια νέοι (στην ηλικία των 30 ετών), θα έχουν μεγάλο ύψος και θα έχουν μία πολύ μεγάλη και λαμπερή ομορφιά (η οποία όμως δε θα προκαλεί κάποιον πειρασμό αλλά θα είναι μία αγνή και καθαρή ομορφιά). Επίσης αγαπητοί μου, οι υλικές απολαύσεις που θα έχουν στον Παράδεισο οι μουσουλμάνοι, δε σημαίνει ότι θα διαπράττουν μοιχεία ή διαστροφές. Ασφαλώς θα υπάρχουν υλικές απολαύσεις επειδή θα αναστηθούν και τα σώματα μας, τα οποία όμως θα είναι ΑΦΘΑΡΤΑ και στον Παράδεισο, στις καρδιές των πιστών δεν θα υπάρχουν συναισθήματα όπως διαστροφή, κακία, πονηριά κ.τ.λ. αλλά ΜΟΝΟ ΑΓΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ, όπως ΑΓΑΠΗ, ΕΙΛΙΚΡΊΝΕΙΑ, ΚΑΛΟΣΥΝΗ, ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ, ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ κ.τ.λ
Λέγεται στο Ιερό Κοράνι:
“Και θα πουν (οι πιστοί): «Ή Δόξα πρέπει Στον ΑΛΛΑΧ, που έκανε να φύγει από μας (κάθε) λύπη, γιατί ο Κύριος μας είναι -πραγματικά - Πολυεπιεικής και ευχαριστεί.
Που - με τη Χάρη Του - μας έχει αποκαταστήσει στο Σπίτι της Μονιμότητας, που δεν θα μας αγγίζει εκεί ο μόχθος κι ούτε εκεί θα μας αγγίζει η φθορά»”
(Κοράνι 35:34-35).
Αυτή είναι η ύψιστη ευδαιμονία.
“Μερικά πρόσωπα - αυτή την Ημέρα - θα ακτινοβολούν (από λαμπρότητα και ομορφιά και ευχαρίστηση), ατενίζοντας προς τον Κύριο τους” (Κοράνι 75:22-23).
Επίσης, κανένας στον Παράδεισο δεν θα αδικηθεί, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα.
“Κι εισήκουσε αυτούς ο Κύριος τους λέγοντας: “Δεν θα ανεχθώ ποτέ να χαθεί το έργο κανενός από σας, είτε άρρενας είναι είτε θηλυκό, είστε μέλη ο ένας του άλλου” (Κοράνι 3:195).
“Κι όποιος κάνει τις καλές πράξεις είτε άνδρας είναι είτε γυναίκα, κι είναι πιστός αυτοί θα μπουν στον Παράδεισο κι ούτε θα αδικηθούν” (Κοράνι 4:24).
“Οποιοσδήποτε - άνδρας ή γυναίκα - κάνει το καλό και είναι και Πιστός, σ’ αυτόν θα του δώσουμε μια καλή (αγνή) Ζωή, και θα τους ανταποδώσουμε - για αμοιβή - σύμφωνα με το καλύτερο από εκείνα που έκαναν” (Κοράνι 16:97).
“Για τους Μουσουλμάνους και τις Μουσουλμάνες, Για τους Πιστούς και τις Πιστές, Για τους ενάρετους και τις ενάρετες, Για τους δίκαιους και τις δίκαιες. Για τους υπομένοντες και τις υπομένουσες καρτερικά, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που ταπεινώνουν τον εαυτό τους, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που κανονικά ελεούν, Για τους νηστεύοντες και τις νηστεύουσες, Για τους άνδρες και τις γυναίκες που φυλάγουν την αγνότητα τους, Γι’ αυτούς και γι’ αυτές που φέρνουν πολύ συχνά στη μνήμη τους τον ΑΛΛΑΧ, Γι’ αυτούς όλους ο ΑΛΛΑΧ έχει ετοιμάσει τη συγχώρηση κι εξαίρετη αμοιβή“ (Κοράνι 33:35-36).
Όλα αυτά δεν τα γνωρίζει ο φίλος Ντίνος που κάνει και τον έξυπνο? Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε εδώ: http://islamforgreeks.org/2009/02/17/christian-houris/
Γ) Προσευχή.
Ο φίλος Ντίνος φαίνεται θεωρεί μεγάλο βάρος την προσευχή. Είναι βάρος να ευχαριστεί κάποιος τον Δημιουργό του? Είναι βάρος? Αν ο Ντίνος δεν θέλει να λατρέψει τον ΑΛΛΑΧ Σουμπχάνα ουά Ταάλα, ας μην το κάνει. Δικαίωμα του είναι αλλά δεν μπορεί να κάνει τον έξυπνο.
Επίσης ο Ντίνος μίλησε για τον Παράδεισο με ειρωνεία και είπε: «Παράδεισος με μέλι και γάλα». Προφανώς θα αναφερότανε στο εδάφιο:
“Η εικόνα του Παραδείσου που τον έχουν υποσχεθεί στους ενάρετους με ποτάμια από νερό αδιάφθορο και ποτάμια από γάλα που η γεύση τους ποτέ δεν αλλάζει και ποτάμια από κρασί, μια αγαλλίαση γι’ αυτούς που πίνουν. Και ποτάμια από μέλι αγνό και λαμπικαρισμένο. Εκεί μέσα υπάρχουν γι’ αυτούς φρούτα από κάθε είδος και η συγχώρηση από τον Κύριο τους. Συγκρίνεται με τη θέση εκείνου που κατοικεί μόνιμα στη φωτιά και του δίνουν για πιοτό βραστό νερό που του κατακομματιάζει τα σπλάχνα του?” (Κοράνι, 47:15).
Δεν ξέρω τι προσπαθεί να δείξει ο Ντίνος αλλά θα του απαντήσω με ένα άλλο εδάφιο του Ιερού Κορανίου:
“Είναι Εκείνος (ο Θεός) που έστειλε κάτω σε σένα το Βιβλίο (Κοράνι), όπου άλλα εδάφια είναι φανερά και αποτελούν το θεμέλιο του Βιβλίου και άλλα είναι αλληγορικά. Είναι εκείνοι που οι καρδιές τους είναι διεστραμμένες που αναζητούν τον διχασμό και ψάχνουν για κρυμμένες έννοιες στην αλληγορική πλευρά των στίχων. Και όμως κανείς δε γνωρίζει τις κρυμμένες έννοιες τους παρά μόνο ο ΑΛΛΑΧ. Και όσοι πάλι έχουν καλά θεμέλια στη γνώση, λένε: «Πιστεύουμε σ’ Αυτό (στο Κοράνι). Ό,τι περικλείεται στο Βιβλίο, έρχεται απ’ τον Κύριο μας» και κανείς δεν θα συλλάβει την έννοια απ’ το Βιβλίο παρά μόνο οι άνθρωποι που έχουν κατανόηση” (Κοράνι, 3:7).
Λέει ο Ντίνος:
“Αναφέρω ως παράδειγμα το περιβόητο συμβάν μερικών χρόνων πριν με τον Δανό καρτουνίστα που έφτιαξε μια καρικατούρα του Μωάμεθ…και όλος ο Ισλαμικός κόσμος εξεγέρθηκε γιατί λέει «απαγορεύεται να απεικονίζουμε τον προφήτη μας»!!! Αυτή είναι η ανοχή και η φιλειρηνικότητα στον Μουσουλμανισμό? Για να μην αναφερθούμε στους θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι έχουν κρατήσει την ίδια κοινωνική θέση που κατείχε και ο Χριστιανισμός 400-500 χρόνια πριν – δηλαδή να έχει άμεση επιρροή στην πολιτική και την κοινωνία (ενώ φυσικά ο ρόλος της θρησκείας πάντα πρέπει να είναι καθοδηγητικός και όχι ηγετικός)”.
Απάντηση.
Και ποιος είναι δηλαδή ο Ντίνος που θα μας πει πως πρέπει να είναι η θρησκεία? Βεβαίως, η θρησκεία τους ενοχλεί γιατί καλεί προς τις αρετές και εναντίον καταστάσεων όπως το ψέμα, η κακία και η υποκρισία, αλλά αυτό δεν τους συμφέρει.
Αναφέρει λοιπόν ο Ντίνος ως παράδειγμα τις αντιδράσεις των μουσουλμάνων επειδή κάποιος ασεβής τόλμησε να τους προσβάλει, κάνοντας ζωγραφιές με τον προφήτη Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ). Ναι, απαγορεύεται. Γιατί τον πειράζει τόσο πολύ τον κύριο Ντίνος? Θα συμφωνήσω με τον Ντίνο ότι πρέπει να αντιδράμε ήρεμα και χωρίς φανατισμό αλλά ωστόσο, θα διαφωνήσω μαζί του και σε κάτι άλλο. Γιατί δηλαδή έπρεπε να συμφωνήσουμε με τον Δανό καρτουνίστα που (επίτηδες σίγουρα) προσέβαλε με αυτόν τον τρόπο το Ισλάμ? Δηλαδή ο Ντίνος θεωρεί δικαίωμα του καθενός να μας προσβάλει και αυτό το θεωρεί δίκαιο αλλά θεωρεί αδικία το να αντιδρούμε. Με ποιο δικαίωμα ο Δανός καρτουνίστας ζωγράφισε σε άσχημες και προσβλητικές φωτογραφίες τον προφήτη μας? Από τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται, αυτός γιατί το κάνει? Γιατί ας πούμε δεν ζωγράφισε γυμνούς την σύζυγο, τη μητέρα ή την κόρη του? Φαντάζομαι ότι δεν θα του άρεσε. Δεν το φαντάζομαι απλά, είμαι σίγουρος.
Δηλαδή τι είναι για τον Ντίνο η τέχνη? Είναι τέχνη το να προσβάλουμε τις αξίες του άλλου? Δηλαδή αν εγώ υβρίσω τη μητέρα του Ντίνου στο όνομα της τέχνης και της ελευθερίας του λόγου, θα του αρέσει? Αν και δεν είμαι Χριστιανός, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός. Κάποτε είχε γίνει μία γκαλερί με πίνακες ζωγραφικής (νομίζω στην Αθήνα). Εκεί, κάποιος έκανε έναν πίνακα όπου ζωγράφισε ένα πέος να εκσπερματώνει πάνω σε έναν σταυρό. Είναι αυτό τέχνη? Εγώ λέω ότι είναι ηλιθιότητα. Σε έναν άλλο πίνακα κάποιος ζωγράφισε τον Χριστό (αλέϊχι σαλάμ) εσταυρωμένο, έχοντας εφτά πέη, όπου ένα τέρας με εφτά κεφάλια του έκανε στοματικό σεξ. Μα πώς τολμάει να προσβάλει έτσι βάναυσα και αναιδέστατα ένα ιερό πρόσωπο και τις αξίες ενός λαού κάποιος στο όνομα της τέχνης? Στο Ισλάμ, ένας μουσουλμάνος που θα τολμήσει να προσβάλει έτσι κάποιο ιερό πρόσωπο, καταδικάζεται σε θάνατο (και δικαίως). Είναι υπερβολικό αυτό για τον Ντίνο?
Ζούμε σε μία εποχή όπου τα πάντα έχουν ξεπουληθεί και οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει αγάπη, καλοσύνη, αυτοκριτική, ειλικρίνεια και σεβασμός. Καθημερινά βλέπουμε έργα και διαφημίσεις όπου προβάλλονται καταστάσεις όπως μοιχεία, πορνεία, ψέμα, κλεψιά, εξαπάτηση και κάθε άλλη βρομιά και αυτό προφανώς ο Ντίνος το θεωρεί ελευθερία λόγου και τέχνη. Λυπάμαι αλλά τέτοια ελευθερία δεν τη θέλω. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ελευθερία αλλά ασυδοσία.
Θα ήθελα επίσης να πω και κάτι άλλο. Το Ισλάμ δεν είναι μια απλή θρησκεία απλών ηθικών εντολών όπως ο Χριστιανισμός. Το Ισλάμ δίνει στον άνθρωπο κανόνες και οδηγίες για το πώς θα οργανώσει όλους τους τομείς της ζωής του’ δηλαδή για το πώς θα οργανώσει την οικονομία, την ηθική, την κοινωνία, την κυβέρνηση, την ατομική και την κοινωνική συμπεριφορά, την εργασία και γενικά όλα όσα τον αφορούν. Άρα λοιπόν το Ισλάμ είναι ένα σύστημα ζωής, είναι ένα κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό, θρησκευτικό, οικονομικό σύστημα. Είναι ένας ΤΡΌΠΟΣ ΖΩΉΣ και το θεωρώ πολύ φυσιολογικό.
Το Ισλάμ δεν κάνει κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα στην ύλη και στο πνεύμα, ανάμεσα στο σώμα και στην ψυχή (όπως γίνεται στον Χριστιανισμό). Ο άνθρωπος έχει και σώμα και ψυχή και έτσι έχει και πνευματικές και φυσικές ανάγκες και έτσι η σωστή θρησκεία που του ταιριάζει, είναι μια θρησκεία η οποία απαντάει όχι μόνο στα πνευματικά αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής των ανθρώπων, που ανυψώνει το πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου αλλά που ταυτόχρονα σέβεται τις σωματικές ανάγκες του, τις οποίες ωστόσο υποβάλει σε μια πειθαρχία. Να υπενθυμίσω ότι στο Ισλάμ αφιερωμένος στον Θεό δεν είναι κάποιος που έχει κλειστεί σε ένα μοναστήρι ή σε μια σπηλιά σαν ερημίτης. Αφιερωμένος στον Θεό είναι αυτός ο οποίος είναι καλός με τους ανθρώπους. Ό,τι καλό κάνει ένας άνθρωπος σε έναν άλλον άνθρωπο, είναι φιλανθρωπία. Ένα χαμόγελο, μία καλή λέξη, χρηματική βοήθεια, αγάπη κ.τ.λ. Όλα αυτά τα ξέρει ο Ντίνος?
Μίλησε ο Ντίνος για κανόνες. Και γιατί τον ενοχλούν οι κανόνες? Πολύ απλά γιατί το Ισλάμ καλεί τον άνθρωπο σε εγκατάλειψη των κακών συνηθειών του και απαγορεύει ορισμένες άλλες (που ανέφερα παραπάνω). Η πορνεία, η μοιχεία, η δολοφονία, ο βιασμός, η πόση του αλκοόλ, η ληστεία και κάποια άλλα, όχι απλά θεωρούνται αμαρτία αλλά απαγορεύονται. Κάποιος ίσως πει: «Μα γιατί απαγορεύονται? Δεν είναι ο άνθρωπος ελεύθερος»? Εγώ θα απαντήσω ότι ασφαλώς ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος αλλά δεν έχει το δικαίωμα να γίνεται επικίνδυνος απέναντι στους συνανθρώπους του και να μη τους σέβεται.
Όσο για την φιλειρηνικότητα που λέει ο Ντίνος, δεν θα του απαντήσω εγώ αλλά το Ιερό Κοράνι:
“Δεν σας απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ να συμπεριφέρεστε με καλοσύνη και δίκαια μ’ αυτούς που δεν σας πολεμούν για την Πίστη (σας), κι ούτε σας βγάζουν από τα σπίτια σας. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους συμπεριφέρονται δίκαια”
(Κοράνι, 60:8)
και
“Να βοηθάτε ο ένας τον άλλο και στο καλό έργο και στην ευσέβεια, αλλά να μην βοηθάτε ο ένας τον άλλο στην αμαρτία και στην εχθρότητα. Να σέβεστε τον ΑΛΛΑΧ γιατί ο ΑΛΛΑΧ είναι αυστηρός στην τιμωρία” (Κοράνι, 5:2)
και
“Κι ούτε είναι δυνατό να είναι ίσο το καλό με το κακό. Πλήρωσε (να ανταποδίνεις το κακό) με ό,τι είναι καλύτερο. Και τότε εκείνος - που μεταξύ σου και μεταξύ του υπήρχε εχθρότητα -, θα γίνει σαν στενός φίλος!
Και σε κανένα δεν θα παραχωρηθεί τέτοια θέση (εκείνου που πληρώνει το κακό με το καλό) εκτός από εκείνους που έχουν υπομονή και αυτοκυριαρχία”
(Κοράνι, 41:34-35)
και
“Και αν ο εχθρός κλείνει προς τη μεριά της ειρήνης, τότε και εσύ να γείρεις σ’ αυτή και να βασιστείς στον ΑΛΛΑΧ γιατί Ακούει και Γνωρίζει τα πάντα” (Κοράνι, 8:61).
Αυτά φαίνεται δεν τα γνωρίζει ο Ντίνος που ξέρει μόνο να αερολογεί και να λέει ασυναρτησίες. Επίσης ο Ντίνος μέσα σε όλες τις ανοησίες που είπε, είπε και ότι το Ισλάμ δεν έχει πνευματικότητα και μάλιστα χρησιμοποίησε την έκφραση: «πνευματικότητα και άλλες αηδίες». Μήπως αηδίες είναι αυτά που λέει ο ίδιος ο Ντίνος? Μήπως θέλει ο Ντίνος να του υπενθυμίσω κάποια πράγματα?
Είπε ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“Ο πιστός είναι αυτός κοντά στον οποίο η ζωή και η περιουσία των ανθρώπων είναι ασφαλής” (At-Tirmidhi, Iman, 12? Sunan Nasai, Iman,
και
“Ωφέλεια είναι η όμορφη ηθική” (At-Tirmidhi, Zuhd, 22)
και
“Αυτός που πιστεύει στον ΑΛΛΑΧ (Θεό) και στην Άχιρα (Μεταθανάτια Ζωή), να μη βλάψει τον γείτονα του. που πιστεύει στον ΑΛΛΑΧ (Θεό) και στην Άχιρα (Μεταθανάτια Ζωή), να είναι γενναιόδωρος με τον γείτονα του. που πιστεύει στον ΑΛΛΑΧ (Θεό) και στην Άχιρα (Μεταθανάτια Ζωή), να πει κάτι ωφέλιμο ή να σωπάσει” (Sahih al-Bukhari, Adab, 31)
και
“Ο πιο ωφέλιμος από σας, είναι ο καλύτερος στην ηθική τελειότητα”
(Sahih al-Bukhari, Adab, 38-39).
Αυτά όλα είναι αηδίες για τον κύριο Ντίνος? Μήπως ο φίλος Ντίνος θέλει να του πω και άλλες «αηδίες»? Ας του πω μερικές:
“..να μη λατρεύετε κανέναν παρά μόνο τον ΑΛΛΑΧ. Να φέρεστε με καλοσύνη στους γονείς σας και στους συγγενείς σας, καθώς και στα ορφανά και στους φτωχούς. Να λέτε καλά λόγια στους ανθρώπους, να εκτελείτε την προσευχή και να δίνετε τη ζακάτ (ελεημοσύνη)…” (Κοράνι, 2:83).
Ωραίες «αηδίες» δεν είναι αυτές φίλε Ντίνο?
Είπε ο Ντίνος:
“Όλες οι θρησκείες αγαπητέ έχουν σαν μόττο «μη σκέφτεσαι και μην αντιλέγεις» γιατί με 2-3 απλές ερωτήσεις όλα καταρρέουν σαν τραπουλόχαρτα. Παράδειγμα είναι η κλασική ερώτηση που όλοι οι μαθητές κάνουν στους καθηγητές θρησκευτικών «Τα ζώα όταν πεθαίνουν που πάνε»? Αν κάτσεις και αναρωτηθείς για τέτοια απλά πράγματα, τότε σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι η κάθε θρησκεία είναι απλά ένα κακομελετημένο, ανθρωποκεντρικό κατασκεύασμα, με το οποίο κάποιοι απλά καταφέρνουν να επωφεληθούν ανά τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας και τίποτα παραπάνω…”.
Απάντηση.
Αχ αγαπητέ Ντίνο. Με όλα αυτά που λες, αποδεικνύεις τη μεγάλη άγνοια που έχεις επί του όλου θέματος. Που το είδες το «μη σκέφτεσαι και μην αντιλέγεις» στο Ισλάμ? Ασφαλώς υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις και κάποιες απαγορεύσεις τις οποίες οι άνθρωποι πρέπει να τις ανεχτούν είτε το θέλουν είτε όχι. Για παράδειγμα ο βιασμός, η μοιχεία, η πορνεία, οι εκτρώσεις, τα ναρκωτικά, η οινοποσία και άλλες άσχημες πράξεις απαγορεύονται και πολλές από αυτές τιμωρούνται με πολύ αυστηρές ποινές και φυσικά αυτές οι πράξεις ποτέ δε θα γίνουν αποδεκτές από έναν σωστό μουσουλμάνο. Δεν μπορούμε στο όνομα της ελευθερίας να επιτρέψουμε ας πούμε την πορνεία, τα ναρκωτικά, τις εκτρώσεις και άλλα πράγματα αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το θεωρείς ως κάτι οπισθοδρομικό.
Μήπως θέλεις να σου πω για τη σκέψη και για τη γνώση? Μια από τις αρετές του Ισλάμ, είναι η πλήρης αρμονία με την επιστημονική σκέψη. Ο μουσουλμάνος θεωρεί αδύνατη τη σύγκρουση επιστήμης και θρησκείας. Η θρησκεία προέρχεται από τον Θεό όπως και η δημιουργία. Είναι αδύνατο το ένα να έρχεται σε αντίθεση με το άλλο.
Το Ισλάμ διδάσκει τον μουσουλμάνο να βρίσκει ερμηνεία για το καθετί στη δημιουργία. Αυτός είναι ο τρόπος του Θεού. Ο Θεός δημιούργησε τα πάντα που βλέπουμε γύρω μας. Την ίδια στιγμή, καθετί γύρω μας έχει τη φυσική του αιτία. Ο μουσουλμάνος αυτόματα θεωρεί ότι καθετί στη δημιουργία έχει μια φυσική εξήγηση, από το σχήμα των άστρων και των γαλαξιών μέχρι την προέλευση και την ποικιλομορφία των διαφορετικών ειδών. Ο μουσουλμάνος ποτέ δεν καταφεύγει σε θαύματα για να εξηγήσει φυσικά φαινόμενα. Πιστεύει ότι τα θαύματα είναι περιπτώσεις όπου ο Θεός παραβιάζει τους φυσικούς κανόνες για συγκεκριμένο λόγο, όπως για να βοηθήσει κάποιον από τους προφήτες ή για να εκπληρώσει μια προσευχή ενός πιστού. Θαυματουργικές ερμηνείες δεν πρέπει ποτέ να δίνονται για να ερμηνευτεί κάτι στον φυσικό κόσμο ή για να καλυφτεί η ανθρώπινη άγνοια σε κάποιο επιστημονικό θέμα.
Δεν υπήρξε ποτέ επιστημονικό γεγονός ή ισχύουσα επιστημονική θεωρία που να ήρθε σε αντίθεση με την ισχύουσα διδασκαλία του Ισλάμ (εκτός από τη θεωρία της εξέλιξης). Οτιδήποτε η επιστήμη αποκαλύπτει, αυξάνει μόνο με τη γνώση μας για τη θαυμαστή δημιουργία του Θεού. Να γιατί το Ισλάμ ενθαρρύνει ενεργά την επιστημονική προσπάθεια και γιατί το Κοράνι μας διατάζει να μελετάμε τα σημάδια Του (του Θεού) στη δημιουργία.
Το Ισλάμ μας επιτρέπει ακόμα και μας διατάζει να προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο και καλωσορίζει την τεχνολογική πρόοδο. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και για καλό και για κακό. Η τεχνολογία από μόνη της είναι ουδέτερη. Είναι δική μας ευθύνη να χρησιμοποιήσουμε αυτά που ο Θεός μας ευλόγησε να γνωρίζουμε για το καλό της ανθρωπότητας.
Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“Ο ΑΛΛΑΧ θα κάνει εύκολο τον δρόμο για τον Παράδεισο σε κάποιον ο οποίος ανοίγει έναν δρόμο προς αναζήτηση της γνώσης” (Sahih Muslim)
και
“Αυτός ο οποίος αναζητάει τη γνώση, είναι σαν κάποιον που πολεμάει στον δρόμο του ΑΛΛΑΧ” (At-Tirmidhi)
και
“Ο ΑΛΛΑΧ, οι άγγελοι Του, τα στολίδια του ουρανού και της γης και ακόμα και το μυρμήγκι στη φωλιά του και το ψάρι (στη θάλασσα) προσεύχονται για αυτούς που διδάσκουν στους ανθρώπους τη γνώση” (At-Tirmidhi)
και
“..Οι άγγελοι τυλίγουν με τα φτερά τους αυτούς που αναζητούν τη γνώση..”
(Sunan Abu Dawood; At-Tirmidhi;).
Κατά τα πρώτα χρόνια του Ισλάμ, όταν οι άνθρωποι εισήλθανε στα πιστεύω τους και εφάρμοζαν τις ισλαμικές πρακτικές, υπήρχε άνθηση της επιστήμης, του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Η διδασκαλία του Ισλάμ επέφερε την επιστημονική συνειδητοποίηση. Μόνο αφού έχασαν οι άνθρωποι τα θρησκευτικά τους πιστεύω, έκαναν τα επιστημονικά επιτεύγματα του μουσουλμανικού κόσμου να πάψουν να υπάρχουν και να περιέλθουν στο σκοτάδι.
Τα γνωρίζει αυτά ο κύριος Ντίνος? Μήπως θέλει να του θυμίσω κάποια ονόματα? «Μουχάμμεντ ιμπν Μούσα αλ-Χαρίζμι» (ο «πατέρας» των λογάριθμών), «Άμπου Μπακρ αρ-Ράζι» (864-935 μ.Χ., ιατρός επιστήμονας), «Ιμπν Σίνα» (980-1037 μ.Χ, φιλόσοφος και ιατρός που μέχρι τώρα διαβάζονταν τα έργα του στα πανεπιστήμια της Ευρώπης), «Χασάν ιμπν αλ-Χαϊθάμ» (965-1039 μ.Χ, εφεύρε το σκοτεινό δωμάτιο όπου έβγαιναν φωτογραφίες), «Άμπου Ραϊχάν αλ-Μπιρούνι» (973-1050 μ.Χ, ιατρός, φαρμακοποιός, ερευνητής, επιστήμονας), «Ιμπν Ρουσντ» (1126-1198 μ.Χ, φιλόσοφος και επιστήμονας), «Ιμπν Νάφις» (Αιγύπτιος ιατρός, ερευνητής, αιματολόγος και επιστήμονας), «Ιμπν Μπατούντα» (1304-1368 μ.Χ, γεωγράφος), «Ιμπν Χαλντούν» (1332-1406 μ.Χ, ιστορικός ερευνητής και κοινωνιολόγος). Είναι αλήθεια ότι ορισμένοι από τους επιστήμονες αυτούς έγιναν αποδέκτες έντονης κριτικής αλλά αυτό έγινε λόγω των αιρετικών δογμάτων που διατύπωσαν κάποιοι απ’ αυτούς και όχι λόγω της γνώσης και των εφευρέσεων τους (σε αντίθεση με ότι συνέβαινε στη Μεσαιωνική Ευρώπη).
Μήπως ο Ντίνος θέλει να μάθει για τα ισλαμικά σχολεία και την καλλιέργεια της γνώσης? Tα σχολεία του Ισλαμικού πολιτισμού βασίστηκαν σε Ουάκφ (κληροδοτήματα) που έδιναν πλούσιοι ηγέτες, επιστήμονες, έμποροι, βασιλείς και κυβερνήτες. Το τζαμί ήταν ο πρωταρχικός πυρήνας του σχολείου. Δεν αποτελούσε μόνο χώρο λατρείας, αλλά και σχολείο στο οποίο διδασκόταν γραφή και ανάγνωση, απαγγελία του Κορανίου, οι επιστήμες της Σαρία (Ισλαμικός Νόμος), η αραβική γλώσσα και πολλές άλλες γνώσεις. Κατόπιν ιδρύθηκαν τα Κουττάμπ δίπλα στα τζαμιά, που επικεντρώνονταν στη γραφή και την ανάγνωση, στο Κοράνι, σε λίγα αραβικά και μαθηματικά.
Τα Κουττάμπ έμοιαζαν με τα σύγχρονα δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός των σχολείων αυτών ήταν μεγάλος, μάλιστα ο Ιμπν Χαουκάλ μέτρησε πάνω από τριακόσια σε μία μόνο πόλη της Σικελίας. Κάποιες φορές ένα Κουττάμπ αριθμούσε εκατοντάδες ή και χιλιάδες μαθητών. Ο Ταρίχ Άμπουλ-Κάσιμ Αλ-Μπάλχι κάνει αναφορά σε ένα Κουττάμπ στο οποίο φοιτούσαν τρεις χιλιάδες μαθητές.
Μετά τα Κουττάμπ και τα τζαμιά, ιδρύθηκαν τα Μαντράσα (σχολεία). Οι σπουδές στα Μαντράσα ήταν αντίστοιχες με αυτές στα σημερινά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Δεν υπήρχαν δίδακτρα και ήταν προσβάσιμα σε κάθε κοινωνική τάξη. Η ευκαιρία για μάθηση ήταν για όλους. Οι πόλεις του Μουσουλμανικού κόσμου από την μία άκρη στην άλλη ήταν γεμάτες σχολεία. Η ιστορία αναφέρει με υπερηφάνεια πολλούς Μουσουλμάνους κυβερνήτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανέγερση σχολείων σε διάφορες περιοχές. Ένας από αυτούς ήταν ο Σαλάχ Εντ-Ντιν Αλ-Αγιούμπι, ο οποίος έκτισε σχολεία σε όλες τις πόλεις που ήταν υπό την κυριαρχία του, στην Αίγυπτο, στη Δαμασκό, στη Μοσούλη και Ιερουσαλήμ. Άλλος ένας τέτοιος κυβερνήτης ο Νουρ Εντ-Ντιν Αλ-Σαχίντ, ο οποίος μόνο στη Συρία έκτισε δεκαπέντε εκπαιδευτικά ιδρύματα, έξι στη Δαμασκό, τέσσερα στο Αλέππο, δύο στη Χάμα, δύο στη Χομς και ένα στη Μπάαλμπεκ. Ακόμη ένας ηγέτης ήταν ο Νιζάαμ Αλ-Μουλκ, ο μεγάλος Σελτζούκος κυβερνήτης, ο οποίος γέμισε το Ιράκ και το Χουρασάν με σχολεία μέχρι που βεβαιώθηκε ότι υπήρχε σχολείο σε κάθε πόλη. Συνήθιζε να φτιάχνει σχολεία ακόμα και σε απομονωμένες περιοχές. Κάθε φορά, έβρισκε έναν διδάσκαλο ο οποίος διακρινόταν για τη βαθειά γνώση του και έκτιζε ένα σχολείο για εκείνον. Όριζε ένα Ουάκφ για να το συντηρήσει και για να δημιουργήσει μία βιβλιοθήκη.
Το Νιζαμίγια της Βαγδάτης ήταν το πρώτο και σημαντικότερο από τα σχολεία του Νιζάαμ, στο οποίο δίδασκαν οι διασημότεροι Μουσουλμάνοι καθηγητές από τον 5ο Αιώνα έως τον 9ο αιώνα μ.Εγ. Ο αριθμός των σπουδαστών στο σχολείο αυτό έφτανε τις 6000, ανάμεσα στους οποίους ήταν τόσο οι γιοι των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων του βασιλείου, όσο και οι γιοι των φτωχότερων εργατών, όλοι τους σπουδάζοντας δωρεάν. Επιπλέον, οι φτωχοί σπουδαστές λάμβαναν κάτι επιπλέον από τα κεφάλαια που ορίζονταν για το σκοπό αυτό.
Ο Ανδαλουσιανός ταξιδιώτης Ιμπν Τζουμπάιρ εξεπλάγη όταν είδε τον μεγάλο αριθμό σχολείων στην Ανατολή καθώς και τα μεγάλα εισοδήματα που είχαν από τα Ουάκφ. Παρότρυνε τους ανθρώπους του Μάγριμπ (Βόρειος Αφρική και Ισλαμική Ισπανία) να ταξιδέψουν στην Ανατολή για να αναζητήσουν τη γνώση. Είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχουν πολλά Ουάκφ για τη συντήρηση των μαθητών στα εδάφη της Ανατολής, ειδικά στη Δαμασκό. Όποιος από το λαό του Μάγρεμπ αναζητά την επιτυχία, θα έπρεπε να ταξιδέψει προς τη γη αυτή, και θα βρει τόσα πολλά πράγματα που θα τον βοηθήσουν να αναζητήσει τη γνώση, με σημαντικότερο το γεγονός ότι θα έχει εξασφαλισμένη τη διαβίωσή του”.
Τα ξέρει αυτά ο φίλος Ντίνος? Μήπως θέλει να του πω και για τα ισλαμικά νοσοκομεία την εποχή του Μεσαίωνα? Οι Άραβες γνώριζαν την ιατρική σχολή του Τζουντισαπούρ την οποία είχε ιδρύσει ο Χοσρόης κατά τα μέσα του 6ου αι. μ.Χ. Από εκεί αποφοίτησαν αρκετοί Άραβες ιατροί όπως ο Αλ-Χαρίφ ιμπν Χάλντα που έζησε την εποχή του Προφήτη και στον οποίο αποτείνονταν οι σύντροφοι του Προφήτη όταν ένοιωθαν άρρωστοι. Το πρώτο νοσοκομείο στο Ισλάμ κτίστηκε την εποχή του Αλ Ουαλίντ ιμπν Αμπντούλ-Μάλικ, το οποίο περιέθαλπε αποκλειστικά λεπρούς. Εκείνος διόρισε γιατρούς, τους έδωσε μισθούς για να φροντίζουν τους λεπρούς και εξέδωσε διαταγές που τους έθεταν σε καραντίνα και δεν τους επιτρεπόταν η έξοδος. Επίσης έδινε επιδόματα στους λεπρούς και τους τυφλούς. Έπειτα τα νοσοκομεία άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και ήταν γνωστά με το όνομα Μπαϊμαριστάν ή Ντουρ Αλ-Μάρντα.
Υπήρχαν δύο τύποι νοσοκομείων: τα κινητά και τα σταθερά. Το πρώτο κινητό νοσοκομείο στο Ισλάμ ήταν γνωστό από την εποχή του Προφήτη κατά την εκστρατεία του Αλ-Χάντακ, όπου επρόκειτο για μία σκηνή στην οποία φρόντιζαν τους τραυματίες. Κατόπιν πολλά τέτοια νοσοκομεία εξαπλώθηκαν κατά την εποχή των Χαλίφηδων και των Βασιλέων, σε σημείο που τα νοσοκομεία εξοπλίστηκαν με όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται ο ασθενής: φάρμακα, τροφή, νερό, ρούχα, γιατρούς και φαρμακοποιούς.
Τα κινητά νοσοκομεία μπορούσαν να μετακινηθούν από χωριό σε χωριό σε περιοχές όπου δεν υπήρχε σταθερό νοσοκομείο. Κάποια από αυτά κατά την εποχή του Σελτζούκου Σουλτάνου Μαχμούτ ήταν τόσο μεγάλα που χρειάζονταν σαράντα καμήλες για να τα μεταφέρουν. Όσον αφορά τα σταθερά νοσοκομεία, υπήρχαν τόσο στις πόλεις και τις πρωτεύουσες όσο και στις μικρές πόλεις του Μουσουλμανικού κόσμου που μπορούσε κανείς να βρει περισσότερα από ένα. Μόνο στην Κόρδοβα υπήρχαν πενήντα. Αυτή την καλλιέργεια γνώσης τη γνωρίζει ο Ντίνος? Μήπως θυμάται ότι αυτοί οι οποίοι μετέφρασαν αρχαία ελληνικά χειρόγραφα και ανέπτυξαν τις επιστήμες (που είχαν καλλιεργήσει οι Έλληνες) ήταν οι μουσουλμάνοι? (πηγή: www.islamfriends.gr)
Όσο για το που πάνε τα ζώα αφού πεθάνουν, δεν ξέρω και δεν με απασχολεί. Αυτό που ξέρω, είναι πως εμείς πρέπει να φερόμαστε στα ζώα. Ο προφήτης Μουχάμμεντ (σαλλαλλάχου αλέϊχι ουά σαλάμ) είπε:
“Μια γυναίκα τιμωρήθηκε γιατί φυλάκισε μια γάτα, ώσπου πέθανε. Εξαιτίας αυτού καταδικάστηκε στην κόλαση. Ενώ την είχε φυλακίσει, δεν έδινε στη γάτα φαγητό ή νερό, ούτε την ελευθέρωσε να φάει απ’ τα κινούμενα της γης”
(Sahih al-Bukhari, #2365; Sahih Muslim, #2422)
και
“Όταν σφάζετε το ζώο, κάντε το με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει κάποιος να ακονίσει το μαχαίρι του, για να μειώσει το δεινοπάθημα του ζώου”
(Sahih at-Tirmidhi, #1409; Sahih Muslim, #1955).
Μια φορά κάποιος ρώτησε τον προφήτη:
- “Ω απεσταλμένε του ΑΛΛΑΧ! Αμειβόμαστε για την καλοσύνη μας προς τα ζώα?”
και ο προφήτης απάντησε:
- “Υπάρχει αμοιβή για την καλοσύνη προς κάθε ζώο ή άνθρωπο”
(Sahih al-Bukhari, #2466; Sahih Muslim, #2244).
Λέει ο Ντίνος:
“Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν δεν πρόκειται να δω τα βιντεάκια που μου έστειλες, ούτε θα μπω στην ιστοσελίδα σου αλλά ούτε είδα ποτέ για παραπάνω από ένα λεπτό τα λινκ που μου έχεις στείλει. Αν θέλεις τώρα μια δικιά μου πρόταση, πάρε και διάβασε το βιβλίο «Αλαμούτ», ένα βιβλίο βασισμένο πάνω στην ιστορία που φαντάζομαι κατάλαβες και μόνο από τον τίτλο…εκτός και αν η θρησκεία που ανήκεις σου απαγορεύει κάτι τέτοιο (οπότε και επιβεβαιώνομαι αμαχητί..)”.
Απάντηση.
“Μάλλον ο Ντίνος είναι πολύ στενόμυαλος και αμαθείς ή μάλλον καλύτερα ημιμαθής. Λέει ότι δεν πρόκειται να δει τα βίντεο που του έστειλα. Τότε πώς μιλάει? Ασφαλώς έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του αλλά από τη στιγμή που δεν έχει ακούσει την αντίθετη άποψη, πώς μπορεί να κάνει τον έξυπνο? Πώς μπορεί να προσβάλει το Ισλάμ? Λέει ότι δεν θα δει τα βίντεο μου. Εγώ τότε γιατί να διαβάσω το βιβλίο που μου λέει αυτός? Καταλάβατε την υπουλία του? Ταυτόχρονα ο κατά τα άλλα φίλος Ντίνος με κατηγορεί ότι αν δεν διαβάσω το βιβλίο που μου πρότεινε, θα επιβεβαιωθεί ότι το Ισλάμ είναι σκοταδισμός (δεν αναφέρει τη λέξη «σκοταδισμός» αλλά είναι ξεκάθαρο ότι αυτό εννοεί). Αυτός όμως που δεν βλέπει τα βίντεο που του έστειλα δεν είναι σκοταδιστής και εγωιστής? Δηλαδή δύο μέτρα και δύο σταθμά για τον Ντίνο? Μήπως ο Ντίνος είναι τόσο εγωιστής και δεν θέλει να διαβάσει για την αντίθετη άποψη για να μη καταλάβει ότι κάνει λάθος? Και στην προκειμένη περίπτωση εγώ σαν μουσουλμάνος πιστεύω ότι γνωρίζω το Ισλάμ από μέσα και καλύτερα από τον ημιμαθή φίλο Ντίνο. Να είναι σίγουρος ότι θα το διαβάσω το βιβλίο αν το βρω.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας όμως να πω ότι το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα. Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά δεν παύει να είναι ένα μυθιστόρημα και δεν είναι γραμμένο από μουσουλμάνο. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ως ιστορική πηγή. Επίσης, στο βιβλίο περιγράφεται η επίθεση των Ασσασίνων (Ισμαηλιτών μουσουλμάνων) στο φρούριο «Αλαμούτ» της Περσίας (κοντά στη σημερινή Τεχεράνη). Μα καλά, δεν ξέρει ο φίλος Ντίνος ότι οι Ισμαηλίτες είναι μία αίρεση (από τις χειρότερες) που αντιπροσωπεύει μόνο το 5% (και αν) του Ισλαμικού κόσμου? Είναι μία εξτρεμιστική-φανατική πτέρυγα του σιιτικού κλάδου των Ισμαηλιτών. Είναι μία αίρεση που οι οπαδοί της κατά καιρούς έχουν αναπτύξει απόψεις όπως ότι οι άνθρωποι μετενσαρκώνονται, ότι ο χαλίφης Αλή ιμπν Άμπου-Τάλιμπ (ραντιγιαλλάχου άνχου) και άλλα άτομα, κυβερνάνε τον κόσμο πάνω από τα σύννεφα και ότι είναι θεοί και άλλες τέτοιες βλακείες. Επίσης στο βιβλίο αναφέρονται οι ασσασίνοι. Μα δεν γνωρίζει ο Ντίνος ότι οι ασσασίνοι ήταν μανιακοί δολοφόνοι, οι οποίοι μάλιστα έπαιρναν και ναρκωτικά? Δεν γνωρίζει ότι ήταν αιρετικοί και φυσικά δεν εκπροσωπούν το Ισλάμ?”.
Συγνώμη αν σας κούρασα με το μέγεθος του άρθρου. Ίσως θεωρήσετε ότι ήμουν κάπως σκληρός ή φανατικός με αυτά που έγραψα ως απάντηση στον φίλο Ντίνο. Δεν είναι έτσι. Δεν είχα σκοπό να του κάνω προσωπική επίθεση. Σέβομαι το δικαίωμα του καθενός να έχει άλλη από μένα άποψη αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψω σε ορισμένα αμαθή άτομα να λασπολογήσουν ύπουλα και ψεύτικα εναντίον του Ισλάμ, όταν μάλιστα δεν το γνωρίζουν αλλά τι να πει κανείς σε αυτά τα άτομα. Την απάντηση τη δίνει το Ιερό Κοράνι:
“Αυτό το Βιβλίο (το Κοράνι) είναι αναμφίβολο. Σ’ αυτό υπάρχει η καθοδήγηση για εκείνους που φοβούνται (σέβονται) τον ΑΛΛΑΧ.
Για εκείνους που πιστεύουν στο αόρατο και εκτελούν τις προσευχές και προσφέρουν στους άλλους ό,τι Εμείς τους έχουμε δώσει.
Και για εκείνους που πιστεύουν σ’ όσα σου αποκαλύφτηκαν και που έχουν αποκαλυφτεί πριν από σένα και που πιστεύουν ακλόνητα στη μετά θάνατον ζωή.
Αυτοί είναι που ακολουθούν την καθοδήγηση του Κυρίου τους και αυτοί είναι οι ευδόκιμοι.
Όσο για τους άπιστους, είναι το ίδιο γι’ αυτούς, είτε τους προειδοποιείς είτε όχι. Δεν θα πιστέψουν” (Κοράνι, 2:2-6).
8 σχόλια to “30) Το Ισλάμ, η άγνοια και ο Ντίνος”
Yasmin Says:
Μαρτίου 26, 2009 at 7:38 μμ
Outstanding Brother Ali.
Well done.
May Allah SWT bless you for the excellent work you are doing.
Yasmin Xenia
Αλή αλ Γιουνάνι Says:
Μαρτίου 26, 2009 at 8:11 μμ
Thanks you sister Yasmin. Σ’ ευχαριστώ.
May ALLAH bless you. Να είσαι καλά.
Ahmed Eldin Says:
Μαρτίου 27, 2009 at 11:29 πμ
Dinos exposed. Sinexise thn kalh douleia…kai na thimase….na apofeygeis tin epiklisi tou sinaisthimatos proothodas mono epixirimata oso mporeis…gia alli mia fora h apadisi htan poli kalh……
Αλή αλ Γιουνάνι Says:
Μαρτίου 27, 2009 at 2:50 μμ
Σαλάμ αλέϊκουμ αδερφέ Άχμεντ. Ευχαριστώ.
Ντίνος Says:
Μαρτίου 31, 2009 at 1:36 μμ
Apo ayth thn stigmh kai pera exeis hdh mpei sto ignore list moy.
Den xreiazetai na apologh8eis gia tipota. Esy apla thn doyleia soy ekanes, dhladh na xrhsimpooihseis anandra ta logia moy, na filtrareis mono ayta poy 8eleis, na agnohseis ta ypoloipa kai na kaneis mia akoma dhmagwgia h opoia pi8anws 8a se e3hmnshei sta matia twn omoideatwn soy. Enw egw soy eipa rhtws oti MONO meta to peras ths syzhthshs kai afoy 8a eipw8oyn OLA osa eprepe na eipw8oyn 8a eixes to dikaiwma na perilabeis ta legmoena mas sto blog soy, esy ant’aytoy protimhses na me agnohseis, na metafereis epi le3ei ta sxolia moy kai na 3ekinhseis ena hate-speech enantiwn moy xwris fysika egw na mporw na apanthsw se tipota.
Isws ean ma8ainan ola ayta oi 2-3 an8rwpoi poy diabazoyn ta legomena soy na mhn eixan thn kalyterh twn idewn gia esena, kai h prwth moy antidrash htan fysika ena apanthtiko post me oles tis blakeies poy 3estomises gia to atomo moy kai tis apojeis moy.
To oti den eixes to 8arros na moy apanthseis katamoytra, alla protimhses na me apokaleseis “hli8io” “ama8h” kai “hmima8h” (apofasise pio apo ola) ypoyla elpizontas profanws oti egw den 8a to dw, enw esy eisai o hlh8ios afoy prin ligo kairo moy edwses th diey8ynsh toy “site”/propaganda soy ta leei ola. Opws eipa anandro eipokeimeno, kalhmera-kalhspera kai ayto logw ypoxrewshs. Eisai pragmatika a3ios ths moiras soy.
Αλή αλ Γιουνάνι Says:
Μαρτίου 31, 2009 at 2:04 μμ
Αχ Ντίνο μου, για άλλη μια φορά αποδυκνείεις το πόσο στενόμυαλος είσαι αλλά δεν πειράζει. Θα απαντήσω στις κατηγορίες σου.
Λες:“Apo ayth thn stigmh kai pera exeis hdh mpei sto ignore list moy”.
Απάντηση:“Αυτό εσύ το διάλεξες. Δηλαδή τί περίμενες? Να μην απαντήσω στην άγνοια σου”?
Λες:“Den xreiazetai na apologh8eis gia tipota. Esy apla thn doyleia soy ekanes, dhladh na xrhsimpooihseis anandra ta logia moy, na filtrareis mono ayta poy 8eleis, na agnohseis ta ypoloipa kai na kaneis mia akoma dhmagwgia h opoia pi8anws 8a se e3hmnshei sta matia twn omoideatwn soy. Enw egw soy eipa rhtws oti MONO meta to peras ths syzhthshs kai afoy 8a eipw8oyn OLA osa eprepe na eipw8oyn 8a eixes to dikaiwma na perilabeis ta legmoena mas sto blog soy, esy ant’aytoy protimhses na me agnohseis, na metafereis epi le3ei ta sxolia moy kai na 3ekinhseis ena hate-speech enantiwn moy xwris fysika egw na mporw na apanthsw se tipota”.
Απάντηση:“Δεν χρησιμοποίησα καθόλου άνανδρα τα λόγια σου. Έγραψα ακριβώς ό,τι είπες και δεν διαστρέβλωσα τίποτα. Αν δε σου αρέσει, πρόβλημα σου. Δεν έκανα καμία διαστρέβλωση, απλά απάντησα στην άγνοια σου.
Όντως είχαμε συμφωνήσει να μην εμφανίσω στην ιστοσελίδα μου τον διάλογο μας (τις προσβολές σου δηλαδή εναντίον του Ισλάμ) αλλά ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο δεν έγραψα τα πραγματικά σου στοιχεία (όνομα, επίθετο, κ.τ.λ) αλλά έβαλα ένα ψευδώνυμο έτσι ώστε να μη σε θείξω και να μη θεωρήσεις ότι σου έκανα προσωπική επίθεση. Άρα λοιπόν σεβάστηκα απόλυτα αυτά που είπαμε.
Λες ότι αρνήθηκα να κάνουμε διάλογο και δεν σου απάντησα. Εσύ είσαι αυτός που δεν σεβάστηκες τον διάλογο μας από τη στιγμή που αρνήθηκες να δεις τα βίντεο που σου έστειλα και επέμεινες να ρίχνεις τις προσβολές σου κατά του Ισλάμ, αρνούμενος να ακούσεις την άλλη άποψη.
Δεν σε αγνόησα καθόλου. Μετέφρασα επί λέξει τα σχόλια σου ακριβώς επειδή δεν ήθελα να διαστρεβλώσω τα λόγια σου. Αυτό είναι πλεονέκτημα μου νομίζω και όχι μειονέκτημα ή πονηριά μου. Όσο για το ότι δεν μπορούσες να απαντήσεις (όπως λες) είναι ψέματα. Μπορούσες να μου στέίλεις είτε εμάϊλ είτε να γράψεις τα σχόλια σου σ’ αυτή την ιστοσελίδα.
Λες ότι ξεκίνησα ένα hate speech (λόγο μίσους) εναντίον σου. Δεν ξεκίνησα κανέναν λόγο μίσους. Απλά απάντησα στην άγνοια σου (ξαναλέω όμως, χωρίς να γράψω τα πραγματικά σου στοιχεία). Εσύ είσαι αυτός που δεν του αρέσει ο διάλογος και όχι εγώ”.
Λες:“Isws ean ma8ainan ola ayta oi 2-3 an8rwpoi poy diabazoyn ta legomena soy na mhn eixan thn kalyterh twn idewn gia esena, kai h prwth moy antidrash htan fysika ena apanthtiko post me oles tis blakeies poy 3estomises gia to atomo moy kai tis apojeis moy”.
Απάντηση:“Γι’ αυτόν ακριβώς δημοσιεύω τον υποτιθέμενο μας διάλογο (που εσύ τον τορπιλίζεις) για να τον δούνε όλοι και να καταλάβουν ποιος είναι ο αμαθής.
Δεν ξεστόμισα καμία βλακεία για σένα. Απλά απάντησα σ’ αυτά που έλεγες, που εγώ σου είχα πει ότι είναι λάθος και σου έστειλα να δεις δύο βίντεο αλλά αυτός που αρνήθηκε να τα δει, ήσουν ΕΣΎ και όχι εγώ.
Όπως είδες, το ξεκαθάρισα ότι είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψη του όπως και εσύ αλλά και εμένα είναι δικαίωμα μου να απαντήσω σε αυτά που είπες, από τη στιγμή που έχεις πλήρη άγνοια της ισλαμικής ιστορίας και του ίδιου του Ισλάμ και βασίζεσαι (από ό,τι κατάλαβα) σε όποιο προπαγανδιστικό αντι-ισλαμικό υλικό βρεις.
Δηλαδή τί ήθελες? Να μη σου απαντήσω”?
Λες:“To oti den eixes to 8arros na moy apanthseis katamoytra, alla protimhses na me apokaleseis “hli8io” “ama8h” kai “hmima8h” (apofasise pio apo ola) ypoyla elpizontas profanws oti egw den 8a to dw, enw esy eisai o hlh8ios afoy prin ligo kairo moy edwses th diey8ynsh toy “site”/propaganda soy ta leei ola. Opws eipa anandro eipokeimeno, kalhmera-kalhspera kai ayto logw ypoxrewshs. Eisai pragmatika a3ios ths moiras soy”.
Απάντηση:“Ναι, σε αποκάλεσα αμαθή και ημιμαθή αφού όντως είσαι με αυτά που λες. Ηλίθιο δεν σε αποκάλεσα ποτέ. Είπα απλά ότι αποδυκνείεις την ηλιθιότητα σου με όσα ανόητα λες. Το μόνο συγνώμυ που ίσως θα έπρεπε να σου ζητήσω, είναι για τη λέξη {ηλιθιότητα} την οποία τελικά διέγραψα και την αντικατέστησα με τη λέξη {βλακεία} , έτσι για να μην είσαι παραπονεμένος, όπως επίσης διέγραψα και κάποιους άλλους μειωτικούς χαρακτηρισμούς από το άρθρο μου και είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο σου ζητάω και δημόσια συγνώμυ.
Μου είπες ότι είμαι εγώ ηλίθιος. Ευχαριστώ πολύ. Ωραίο επίπεδο έχεις.
Λες ότι κάνω προπαγάνδα. Δεν κάνω καμία προπαγάνδα. Απλά λέω την αλήθεια για το Ισλάμ και διορθώνω κάποιες λαθεμένες γνώσεις που έχουν γι’ αυτό κάποιοι άνθρωποι. Αν δε σου αρέσει η ιστοσελίδα μου, τότε μη την βλέπεις.
Όσο για το ποιος είναι άνανδρος (με είπες “άνανδρο υποκείμενο”) σου επιστρέφω την κατηγορία αφού είπες ότι δεν επρόκειτο να δεις τα βίντεο που σου είχα στείλει. Αντ’ αυτού άρχισες ένα κατεβατό από προσβολές εναντίων του Ισλάμ, επιμένοντας ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λες.
Λοιπόν, εσύ είσαι αυτός που δεν ανέχεσαι να σου πουν ότι κάνεις λάθος. Εγώ ξέρω το Ισλάμ καλύτερα από σένα όμως και δεν μπορείς να μου προσάψεις καμία κατηγορία περί αναδρίας. Απλά απάντησα στις προσβολές σου.
Μακάρι ο Ύψιστος ΑΛΛΑΧ να σε καθοδηγήσει γιατί διαφορετικά (σου επιστρέφω τα λόγια σου) είσαι άξιος της μοίρας σου”.
Yasmin Xenia Says:
Απριλίου 1, 2009 at 7:16 πμ
Brother Ali
your answers are very enlightening for people who will take time to read, think and ponder.
You are passing on the knowledge for those who are willing to listen.
For those who refuse and reject dont let it hurt you.
Great response
Αλή αλ Γιουνάνι Says:
Απριλίου 1, 2009 at 8:27 πμ
Thank you sister. Ευχαριστώ αδερφή Γιασμίν Ξένια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ο Προφήτης Μουχάμμαντ
Το Ισλάμ όπως δεν έχεις διαβάσει ποτέ...Η σημασία που έδινε ο Προφήτης Μουχαμμαντ στην εξωτερική εμφάνιση και στην καθαριότητα.
Ο Προφήτης και η Εξωτερική Εμφάνιση
Ένα από τα θετικά στοιχεία του Ισλάμ και της νομοθεσίας του αποτελεί το ενδιαφέρον για την ομορφιά και την εξωτερική εμφάνιση, στο βαθμό που το προωθεί και το ενθαρρύνει η ισλαμική παράδοση.
Ο προφήτης: Ο Θεός είναι όμορφος και αγαπά την ομορφιά. (προφητικός λόγος, βιβλίο του Μούσλεμ)
Επίσης: Ο Θεός επιθυμεί να βλέπει τα ίχνη της χάρης του στον άνθρωπο (βιβλίο του Αλ-Τερμέδι)
Ο προφήτης φημιζόταν για την ωραία φυσιογνωμία, την ομορφιά και το ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση, συγκεντρώνοντας στο πρόσωπό του την καλοψυχία, την όμορφη ενδυμασία και την ωραία μυρωδιά.
Ο προφήτης περιποιούταν τα μαλλιά του και χτένιζε τα γένια του. Είχε μακρά μαλλιά που κάλυπταν τα αυτιά του.
Ο Αλ-Μπαράα Ιμπν ʼζεμπ αναφέρει: «Ο προφήτης είχε μακριά μαλλιά που έφταναν στην άκρη των αυτιών του». Όταν μεγάλωναν τα μαλλιά του τα έμπλεκε σε πλεξούδες»
Η Όυμ Χάνιε αναφέρει: «Όταν έφτασε ο προφήτης στην Μέκκα είχε τέσσερις πλεξούδες» (βιβλίο του ʼμπου Νταούντ)
Με το κατέβασμα των μαλλιών εννοείται να αφηθούν χωρίς να χωριστούν, και μετά τα χώρισε σε δυο μέρη, ξεκινώντας από τα δεξιά όπως συνήθιζε.
**************************************
Ο προφήτης ξεκινούσε όλες τις κινήσεις του χρησιμοποιώντας το δεξί μέρος του σώματος.
Η ʼϊσα αναφέρει: «ο προφήτης προτιμούσε να ξεκινήσει από δεξιά όταν πλενόταν, όταν χτενιζόταν και όταν φορούσε το υπόδημά του» (βιβλίο του Μούσλεμ)
Σε όλες τις περιπτώσεις ο προφήτης δεν περιποιούταν υπερβολικά τα μαλλιά του, αλλά προειδοποιούσε για την υπερβολική περιποίηση.
Ο Αμπντουλλάχ Ιμπν Μάγφαλ αναφέρει: «ο προφήτης απέτρεψε το συνεχές χτένισμα, εκτός αν το κάνει κανείς πότε-πότε» (βιβλίο του Αλ-Τερμέδι)
Οι σύντροφοι του προφήτη διαφώνησαν μεταξύ τους σχετικά με το αν ο προφήτης χρησιμοποιούσε τη βαφή μαλλιών. Μερικοί ισχυρίζονται ότι τα βαφε και άλλοι λένε όχι. Ο Ιμάμης Αλ-Νάουαουι υιοθετεί μια μεσαία στάση λέγοντας ότι ο προφήτης πότε-πότε έβαφε, αλλά το περισσότερο χρόνο δεν το έκαμε.
Όταν έκοβε τα μαλλιά του δεν άφηνε τίποτε απ αυτά.
Ο Ιμπν Αλ-Καΐέμ αναφέρει: «συνήθεια του στην κοπή μαλλιών ήταν να τα αφήνει όλα ή να τα πάρει όλα. Δεν έκοβε μερικά και άφηνε άλλα, και δεν αναφέρεται για αυτόν ότι έκοβε το μαλλί εκτός από την περίπτωση κάποιων θρησκευτικών τελετουργιών» (βιβλίο Αλ-Τερμέδι).
**************************************
Από την παράδοση του προφήτη αναφέρεται και η χρήση του «κόχλ» (μαύρη βαφή τονισμού ματιών), και είχε ένα δοχείο από αυτό που χρησιμοποιούσε κάθε νύχτα».
Λέει ο προφήτης: «Να χρησιμοποιείτε το κόχη, διότι δυναμώνει την όραση και φυτρώνει το μαλλί» (βιβλίο Αλ-Τερμέδι)
Ο προφήτης έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σωματική υγιεινή, π.χ. άφηνε τα γένια και τα περιποιούταν. Είπε: η πρωτόγονη φύση του ανθρώπου περιέχει πέντε πράγματα: την περιτομή, την αποτρίχωση του τριχώματος ήβης, το ξύρισμα μουστακιού, το απόκομμα των νυχιών, και αποτρίχωση (δια τραβήγματος) του τριχώματος της μασχάλης»
Είπε (στους συντρόφους του): «προσέρχεστε στα αδέλφιά σας, χτενιστείτε και φτιάξτε τα ρούχα σας για να είστε σημείο αναφοράς ανάμεσα στους ανθρώπους, ο Θεός δεν αγαπά την ασχήμια».
Επίσης ο προφήτης πρόσεχε την καθαριότητα του στόματός του, και χρησιμοποιούσε συχνά το «σιουάκ» (καθαριστή δοντιών), όταν νήστευε, όταν δεν νήστευε, στη νίψη για την προσευχή, όταν ξυπνούσε, και όταν εισερχόταν στο σπίτι». Ακόμη και στις τελευταίες στιγμές της ζωής του ζήτησε από την γυναίκα του ʼϊσα να του φέρει το «σιουάκ» για να ανταμώσει τον Θεό με εύοσμο στόμα.
**************************************
Όσον αφορά την ενδυμασία του φορούσε τα καλύτερα, από το τουρμπάνι, το πανωφόρι στο χιτώνα και το υπόδημά του.
Φορούσε και ένα ασημένιο δαχτυλίδι, με ένα πετράδι από την Αιθιοπία, το οποίο γύριζε προς την παλάμη του. Το φορούσε στο μικρό δαχτυλάκι, και το χρησιμοποιούσε σαν σφραγίδα στις επιστολές προς τους βασιλιάδες και πρίγκιπες.
Είπε: «από αυτόν τον κόσμο μου εμφυτεύτηκε η αγάπη για τις γυναίκες και το μύρο» (βιβλίο Αλ-Νισάιε). Γι αυτό δεν δίστασε να δεχτεί το μύρο από οποιονδήποτε άνθρωπο του το έδινε.
Είχε και ένα μυροδοχείο, και το πιο αγαπημένο του άρωμα ήταν ο μόσχος. Η ʼϊσα αναφέρει πως αρωματιζόταν στο προσκύνημα λέγοντας «σαν να έβλεπα την λάμψη του μόσχου στην χωρίστρα του προφήτη» (βιβλίο του Μούσλεμ).
**************************************
Έτσι, ο προφήτης μας δίνει το παράδειγμα, μέσα από την πρακτική παράδοσή του, για το πώς πρέπει να περιποιείται ο πιστός την εξωτερική του εμφάνιση, όπως την εσωτερική του καλλιέργεια, για να πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη ισορροπία στον μουσουλμανικό χαρακτήρα, πράγμα που στερούνται οι ανθρώπινοι νόμοι και τα αλλοιωμένα δόγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου